Nieuws

Monument Dudok van Heel overkapt en hersteld

Het Rijksmonument Dudok van Heel, ook bekend als ‘De Suikertaart’, wordt in de zomer van 2024 door de gemeente Gooise Meren overkapt en de toegang naar de grafkelder wordt hersteld. Het doel van het gemeentebesluit is het monument te behouden en de historische waarde van de begraafplaats te eren. De gemeente gaat van de kelder een urnenkapel maken.

De stichting is blij met de subsidie en financiële steun van de gemeente. Tegelijkertijd kan een lang gekoesterde wens om de grafkelder een nieuwe functie te geven worden gerealiseerd. Het monument heeft schade opgelopen door lekkage en veroudering. Om verder verval tegen te gaan werd het dak in 2013 afgedekt met een zwart waterdicht doek. Dit doek zal worden verwijderd als de transparante overkapping over het dak van het grafmonument wordt geplaatst.

Het project wordt grotendeels gefinancierd door subsidies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, aangevuld met bijdragen van de Gemeente Gooise Meren en de Stichting tot behoud van de Oude Begraafplaats van Naarden. De familie Dudok van Heel heeft vele jaren geleden afstand gedaan van het voormalige familiegraf. Sindsdien ligt het beheer bij de stichting.

De gemeente heeft op haar website een pagina met alle informatie over dit project: https://bestuur.gooisemeren.nl/plannen-en-projecten/dossier/monument-de-suikertaart/

 

Informatieochtend zaterdag 11 november 2023

De informatieochtend voor donateurs en belangstellenden is dit jaar op zaterdag 11 november in Hotel Jan Tabak in Bussum.
U bent van harte welkom op deze ochtend, waar we u veel vertellen over restauratieprojecten op de begraafplaats en over de succesvolle concerten op de afgelopen Open Monumentendag. Uiteraard ontbreekt Han de Vries niet die vertelt over het thema Levend Erfgoed. De toegang is als altijd gratis.

De inloop is vanaf 10.00 uur. Het programma start om 10.30 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur.

NH Hotel Jan Tabak, Amersfoortsestraatweg 27, Bussum
Gratis aanmelden

Optredens Open Monumentendag groot succes

Ruim 100 belangstellenden kwamen op zondag 10 september 2023 naar de oude begraafplaats. De optredens van het Bussumse Vocaal Kwartet BrinCQ en Trio C tot de Derde sloegen kregen groot applaus en veel enthousiaste reacties. Sopraan Charlotte Houberg, mezzosopraan Karin Brunt, tenor Joost van Velzen en bariton Nathan Taks van BrinCQ zongen zowel klassieke werken als Mens durf te leven van Dirk Witte, dat inmiddels het lijflied van de oude begraafplaats is geworden. Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet) van het Trio C tot de Derde speelden met groot enthousiasme Klezmer, Balkan- en zigeunermuziek.

De fototentoonstelling ‘Levend Erfgoed’ van Han de Vries bracht het landelijk thema van de begraafplaats treffend in beeld.

 

Open Monumentendag

De poort van de Oude Begraafplaats van Naarden staat op zondag 10 september 2023 open voor liefhebbers van monumenten en muziek. De muzikale optredens starten om 14.00 uur. Vanaf 12.00 uur zijn er rondleidingen en er is een speurtocht.

Een fototentoonstelling illustreert ‘Levend Erfgoed’, dat dit jaar het landelijke thema is van de Open Monumentendagen. Een speurtocht brengt bezoekers naar bijzondere graven en vertelt verhalen over stijlkenmerken en historische personen. Vrijwilligers laten zien hoe ze oude grafstenen op verantwoorde wijze schoonmaken. De toegang is gratis, bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd waarmee zij het werk van de stichting ondersteunen.

Dubbelconcert
Vanaf 14.00 uur hebben wij voor u maar liefst twee optredens op het programma.
Eerst treedt het Bussumse Vocaal Kwartet BrinCQ voor u op. Op vrolijke en aanstekelijke wijze brengen zij klassieke muziek dicht bij de luisteraars. BrinCQ bestaat uit sopraan Charlotte Houberg, mezzosopraan Karin Brunt, tenor Joost van Velzen en bariton Nathan Tax.

Aansluitend is er een optreden van het Trio C tot de Derde, met Carel den Hertog op viool, Coos Lettink op accordeon en Caspar Terra op klarinet. De inspiratie komt uit de Klezmer, Balkan- en zigeunermuziek. Met improvisaties maken traditionele melodieën tot iets heel bijzonders. De muziek van Trio C tot de Derde gaat zowel over vrolijkheid en verdriet en leent zich voor dansen, dromen en melancholie.

 

Trio C tot de Derde
Wij hopen u te zien op zondag 12 september op de Oude Begraafplaats van Naarden.

Trio C tot de Derde, met Carel den Hertog op viool, Coos Lettink op accordeon en Caspar Terra op klarinet.

 

Drukbezochte informatieochtend in Jan Tabak

Ruim 40 belangstellenden bezochten zaterdag 12 november de jaarlijkse informatieochtend in hotel Jan Tabak. Voorzitter Hans André de la Porte gaf een overzicht van het afgelopen jaar met speciale aandacht voor de Open Monumentendag, waar wethouder Barbara Boudewijnse het restaureerde monument van de familie Gericke officieel afrondde door het plaatsen van een ijzeren lelie op de hoek van het hekwerk. Rien Hagen liet vervolgens aan de hand van foto’s zien hoeveel werk er is verzet om de tot het geslaagde eindresultaat te komen. Het grafmonument Gericke vindt u naast het eerder gerestaureerde monument van de familie Van der Schroeff.

Gastspreker Erick Groothedde, bestuurslid van Vrienden van het Gooi, vertelde aan de hand van archieffoto’s het boeiende verhaal van modelboerderij Oud Bussum en de belangrijke rol van erfgooier Floris Vos. Over het Beetspad, dat langs oude begraafplaats loopt, liep begin 1900 een smal spoorlijntje waarmee zand werd vervoerd om het Brediuskwartier op te hogen toen daar woningen werden gebouwd.

Han de Vries sloot de bijeenkomst af met een boeiende presentatie over ‘Sporen van de tachtigjarige oorlog’. Aangemoedigd door het zonnige weer brachten veel bezoekers een bezoekje aan de begraafplaats om de gerestaureerde monumenten te bekijken.

Informatieochtend op 12 november

Zaterdag 12 november organiseert de Oude Begraafplaats van Naarden van 10 tot 12 uur een informatieochtend in Hotel Jan Tabak in Bussum. Deze ochtend is gratis toegankelijk voor iedereen met belangstelling voor cultuurhistorisch erfgoed in het Gooi.

Op het programma staan presentaties over de restauratie van monumenten en over duurzaam erfgoed. Gastspreker Erick Groothedde vertelt over de verwevenheid tussen ‘Hofstede Oud Bussem’ en de Oude Begraafplaats van Naarden.

Belangstellenden zijn van harte welkom vanaf 10.00 uur en het programma begint om 10.30 uur. Aanmelden bij voorkeur via oude.begraafplaats.naarden@gmail.com

 

Veel belangstelling voor openluchtconcert

Het openluchtconcert op 11 september werd druk bezocht. Trio Sinergia, drie Spaanse trombinisten van het Conservatorium van Amsterdam, speelde voor een enthousiast publiek een selectie van moderne en klassieke werken.

Een ander hoogtepunt was het plaatsen van een metalen lelie op het hek van het graf van de familie Gericke door wethouder Barbara Boudewijnse van de gemeente Gooise Meren. Daarmee voltooide zij de restauratie van dit monument.

De Open Monumentendag trok veel mensen naar de begraafplaats. Velen volgden met belangstelling de rondleidingen van Han de Vries, die vertelde over de architectuur en stijlkenmerken van grafmonumenten. Met hulp van plattegronden en namenlijsten kon een aantal bezoekers de weg worden gewezen naar graven van familieleden.

Tromboneconcert op 11 september

Op zondag 11 september 2022 speelt Trio Sinergia om 14.00 uur op de oude begraafplaats.

Drie Spaanse trombonisten van het Conservatorium Amsterdam spelen stukken van Bruckner, Fresco Baldi, J.S. Bach, Hennebellé, Hidas Frigyes, Lindberg en Brian E. Lynn. Trio Sinergia bestaat uit Andreu Mechó Pérez (tenor trombone), Joan Gimeno Carretero (bass/tenor trombone) en Andrea del Fresno Villanueva (tenor trombone).

De toegang tot het concert is gratis, een vrijwillige bijdrage is zeer gewenst.

Tijdens de deze Open Monumentendag is de begraafplaats open van 12.00 tot 17.00 uur. Er zijn doorlopend rondleidingen en is er een tentoonstelling van het cultureel erfgoed op de begraafplaats.

Hoorn wint Gouden Terebinth

De Gouden Terebinth, de tweejaarlijkse prijs van de stichting Terebinth voor funerair erfgoed, ging op zaterdag 12 februari naar de Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern in Hoorn. De Oude Begraafplaats Naarden werd samen met het Oude Kerkhof in Roermond ex aequo tweede. Naast een oorkonde ontvingen zij elk een waardecheque van 250 euro. Winnaar Hoorn nam een bedrag van 1.000 en een wisseltrofee mee naar huis.

Drie genomineerden
De gouden Terebinth werd voor de vierde keer uitgereikt. De drie genomineerden (uit elf kandidaten), die hun activiteiten in de aula van begraafplaats Bosdrift in Hilversum aan de jury presenteerden, hebben veel gemeenschappelijks bij het behoud van het funerair erfgoed. In ons land zijn daarvoor honderden vrijwilligers in de weer.

De jury bestond uit René Dessing (directeur van stichting Kastelen, Historische Buitenplaatsen en Landgoederen), Kees Lever (voorzitter van de Nederlandse Tuinenstichting) en Anita van Loon (directeur Uitvaartstichting Hilversum). Het juryrapport staat op de website van de stichting Terebinth, samen met succesfactoren voor duurzaam behoud van funerair erfgoed: effectieve samenwerking tussen betrokken partijen, functionele continuïteit, goede communicatie en maatschappelijke activatie.

https://www.terebinth.nl/

Foto: v.l.n.r. Rita Lodde (Hoorn), Hans André de la Porte (Naarden) en Coen In het Panhuis (Roermond)

Genomineerd voor Gouden Terebinth 2022

De oude begraafplaats van Naarden is één van de drie genomineerden voor de Gouden Terebinth 2022. Terebinth is een landelijke stichting die zich inzet voor het behoud van funerair erfgoed. De Gouden Terebinth wordt op 12 februari uitgereikt aan de organisatie die zich in 2020-2021 ‘op uitzonderlijke wijze’ heeft ingezet voor het behoud van een historische begraafplaats.

Elf organisaties kandideerden zich voor de Gouden Terebinth en wij zijn trots dat onze oude begraafplaats tot de drie genomineerden behoort. Op 12 februari 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt, nadat Terebinth de presentaties van de Stichting vrienden van de begraafplaats Keern in Hoorn, de Stichting Oude Kerkhof Roermond en die van ons heeft beoordeeld.

We houden u op deze plaats op de hoogte van de uitslag.