Nieuws

Concert op 11 september 2022

Op zondag 11 september 2022 brengen drie koperblazers van het Amsterdamse conservatorium een muzikale traktatie voor de bezoekers van de oude begraafplaats. Deze Open Monumentendag wordt daarmee een feest voor uw ogen en oren.

Aanvang van het concert is om 13.00 uur en de poort is open van 12.00 tot 17.00 uur. Net als andere jaren zijn er gedurende de middag verschillende rondleidingen en is er een tentoonstelling van het cultureel erfgoed.

 

Hoorn wint Gouden Terebinth

De Gouden Terebinth, de tweejaarlijkse prijs van de stichting Terebinth voor funerair erfgoed, ging op zaterdag 12 februari naar de Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern in Hoorn. De Oude Begraafplaats Naarden werd samen met het Oude Kerkhof in Roermond ex aequo tweede. Naast een oorkonde ontvingen zij elk een waardecheque van 250 euro. Winnaar Hoorn nam een bedrag van 1.000 en een wisseltrofee mee naar huis.

Drie genomineerden
De gouden Terebinth werd voor de vierde keer uitgereikt. De drie genomineerden (uit elf kandidaten), die hun activiteiten in de aula van begraafplaats Bosdrift in Hilversum aan de jury presenteerden, hebben veel gemeenschappelijks bij het behoud van het funerair erfgoed. In ons land zijn daarvoor honderden vrijwilligers in de weer.

De jury bestond uit René Dessing (directeur van stichting Kastelen, Historische Buitenplaatsen en Landgoederen), Kees Lever (voorzitter van de Nederlandse Tuinenstichting) en Anita van Loon (directeur Uitvaartstichting Hilversum). Het juryrapport staat op de website van de stichting Terebinth, samen met succesfactoren voor duurzaam behoud van funerair erfgoed: effectieve samenwerking tussen betrokken partijen, functionele continuïteit, goede communicatie en maatschappelijke activatie.

https://www.terebinth.nl/

Foto: v.l.n.r. Rita Lodde (Hoorn), Hans André de la Porte (Naarden) en Coen In het Panhuis (Roermond)

Genomineerd voor Gouden Terebinth 2022

De oude begraafplaats van Naarden is één van de drie genomineerden voor de Gouden Terebinth 2022. Terebinth is een landelijke stichting die zich inzet voor het behoud van funerair erfgoed. De Gouden Terebinth wordt op 12 februari uitgereikt aan de organisatie die zich in 2020-2021 ‘op uitzonderlijke wijze’ heeft ingezet voor het behoud van een historische begraafplaats.

Elf organisaties kandideerden zich voor de Gouden Terebinth en wij zijn trots dat onze oude begraafplaats tot de drie genomineerden behoort. Op 12 februari 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt, nadat Terebinth de presentaties van de Stichting vrienden van de begraafplaats Keern in Hoorn, de Stichting Oude Kerkhof Roermond en die van ons heeft beoordeeld.

We houden u op deze plaats op de hoogte van de uitslag.

Goed bezochte informatieochtend

Ruim 30 belangstellenden kwamen zaterdag 6 november 2021 naar de informatieochtend in Hotel Jan Tabak. Na een inleiding over lopende en afgeronde restauratieprojecten van graven en monumenten volgden drie boeiende presentaties.

Margreet de Broekert vertelde het ontroerende levensverhaal van Maria Mispelblom Beyer-Theunissen. Geboren in 1886 heeft Maria het grootste deel van haar leven in Bussum gewoond. Daar schilderde ze portretten en landschappen en was ze actief bij kunstverenigingen en bij de dierenbescherming. Margreet heeft ruim 50 van haar schilderijen opgespoord en ontdekte begin 2021 dat zij zonder vermelding was bijgezet in het familiegraf Theunissen op de oude begraafplaats. Inmiddels is de naam van Maria aan de grafsteen toegevoegd.

Landschapsarchitecte Ada Wille vertelde in haar presentatie over natuurbegraafplaatsen en ‘circulair begraven’, waarbij een graf in de loop van de tijd opgaat in de natuur. Veel aandacht was er voor de natuurbegraafplaats op Nieuw Valkveen. Deze uitbreiding van de klassieke begraafplaats is opgenomen in het oorspronkelijke ontwerp van Dirk Tersteeg. Het grote aantal reserveringen toont aan dat er veel belangstelling is voor deze vorm van begraven.

Het thema van de Open Monumentendag ‘Mijn monument is jouw monument’ was voor bestuurslid Han de Vries de leidraad bij zijn presentatie over kunstzinnige stijlen op de oude begraafplaats. Aan de hand van voorbeelden schetste Han een kleurrijk beeld van bijna 200 jaar aan bouwstijlen in veel grafmonumenten.

Het bestuur sprak het voornemen uit volgend jaar in november opnieuw een informatieochtend te organiseren.

 

 

Coronaregels voor de informatieochtend op 6 november

Wij maken u attent op de regels van de overheid die bij de informatiebijeenkomst op zaterdag 6 november van kracht zullen zijn:

  1. Bij binnenkomst van het hotel dient u in bezit te zijn van een geldig Coronavaccinatiebewijs met bijbehorende QR-code op papier of op uw telefoon, of een herstelbewijs.
  2. Bij verkoudheidsklachten (zoals neusverkouden, hoofdpijn, hoesten en niezen) dient u thuis te blijven.
  3. Wij verzoeken u om onderling anderhalve meter afstand te houden.
  4. Een mondkapje is niet verplicht maar u kunt uiteraard wel een mondkapje gebruiken.

Informatieochtend zaterdag 6 november

Onze informatieochtend voor donateurs en belangstellenden gaat weer door!

Gastspreker Ada Wille vertelt over de natuurbegraafplaats op Nieuw Valkeveen
en Han de Vries over het thema van de succesvolle Open Monumentendag.

We laten zien wat er is gebeurd aan herstelwerkzaamheden en instandhouding van
‘grijs en groen’ op de oude begraafplaats en vertellen over de nieuwe plannen.

U bent van harte welkom op zaterdag 6 november 2021. Aanvang 10.00 uur
NH Hotel Jan Tabak, Amersfoortsestraatweg 27, Bussum

Gratis aanmelden

 

Zondag 12 september Open Monumentendag

Ook dit jaar doet de Oude Begraafplaats mee aan de Open Monumentendag. Op zondag 12 september staat de poort van 12.00 tot 16.30 uur voor u open.

Naast een foto-expositie over het landelijke thema ‘Mijn monument is jouw monument’ verzorgen vrijwilligers rondleidingen over de begraafplaats. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden, de rondleidingen starten zodra er voldoende belangstellenden zijn.

Het programma van de Open Monumentendag in Bussum en Naarden vindt u hier: https://www.historischekringbussum.nl/images/2021/OMD2021-Programma.pdf

Rondleidingen op zondag 30 mei

Zondag 30 mei organiseerde de Stichting van 12.00 tot 16.00 uur rondleidingen op de oude begraafplaats. Op dit Europese weekend van de Begraafplaats, een initiatief van de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE), waren er ook op veel andere begraafplaatsen activiteiten. Wij vertelden u graag over de bijzonderheden van de oude begraafplaats van Naarden en lieten u zien welke graven op dit moment worden gerestaureerd en welke zijn geselecteerd voor toekomstig herstel.

De coronaregels werden strikt in acht genomen en de toegang is als altijd gratis. Iedereen was dus van harte welkom!

 

Afscheid van Steven Rotteveel, welkom Rombout Van der Hulst

Zaterdag 13 februari 2021 zwaaiden de bestuursleden op de besneeuwde, oude begraafplaats collega-bestuurslid Steven Rotteveel uit. De afgelopen vijf jaar heeft Steven zich met veel energie ingezet voor de restauratie van een aantal kenmerkende monumenten zoals het monument Van der Schroeff en het bekende engeltje. Steven verhuist eind februari samen met zijn echtgenote naar het Friese Hindeloopen. Wij zijn blij dat we met Rombout Van der Hulst een enthousiaste opvolger hebben gevonden die de taken van Steven overneemt.

Steun de restauratie van het mooiste monument!

Het kenmerkende grafmonument ‘Dudok van Heel’ verkeert in een slechte bouwkundige staat. Wij willen het monument redden en een nieuwe functie geven. Daarom vragen wij mensen om met een persoonlijke donatie de restauratie mogelijk te maken.

Wat kost de restauratie?
Uit onderzoek door de gemeente Gooise Meren blijkt dat een volledige en verantwoorde restauratie € 150.000 kost. De kelder wordt dan geschikt gemaakt voor het plaatsen van urnen. Een dergelijke restauratie is het gezamenlijk doel van de stichting en de gemeente.

Wat is het precies?
Op de Oude Begraafplaats van Naarden staat een schitterend grafmonument in neo-gotische stijl. Het gebouw met een grote grafkelder is oorspronkelijk gebouwd door de familie van Dudok van Heel, maar sinds jaren niet meer in gebruik. Sindsdien is het overgedragen aan de stichting die zich inzet voor het behoud van een van de oudste openbare begraafplaatsen van ons land.

Mogen we op uw steun rekenen?
Met een donatie van bijvoorbeeld € 25 steunt u de restauratie van het grafmonument Dudok van Heel. Als blijkt dat de actie en subsidies niet voldoende opleveren om de restauratie mogelijk te maken ontvangt u van de stichting uw donatiebedrag terug op uw bankrekening. Klik hier voor de Facebookactie. U kunt uw donatie ook overmaken op bankrekeningnummer NL57RABO0304491438 o.v.v. Dudok van Heel.

Hartelijk dank namens het bestuur van de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats van Naarden.